Achtergrond
Vanaf 1886 zijn er ruim negentig Nederlandse zendingswerkers uitgezonden naar het Indonesische eiland Sumba. Ze hebben de talen van het eiland geleerd, er kerken gesticht, en scholen en ziekenhuizen opgericht. Het zendingswerk dat uitging van de Gereformeerde Kerken in Nederland (nu PKN) heeft geresulteerd in het ontstaan en de verzelfstandiging van de GKS: de Gereja Kristen Sumba, een kerk die tot in de verste hoeken van het eiland is doorgedrongen en een belangrijke en positieve rol speelt op Sumba.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam er in toenemende mate aandacht voor de agrarische en sociaaleconomische ontwikkelingen op Sumba. Nog steeds zijn er allerlei contacten tussen Sumba en Nederland, niet alleen op kerkelijk, maar ook op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Het feit dat er op dit moment ook nieuwe initiatieven ontplooid worden, o.a. via Kerk in Actie en Hivos, laat zien dat de band blijvend is. De werkgroep Sumba toen en nu wil daaraan dienstbaar zijn.
Wie zijn wij?
De Werkgroep bestaat uit mensen die zich betrokken voelen bij Sumba. Sommigen zijn destijds zelf uitgezonden, hebben er gewoond, of zijn erbij betrokken langs familielijnen of vanwege projecten uit het verleden of het heden. De werkgroep is onafhankelijk, maar werkt nauw samen met de Protestantse Kerk in Nederland, met de Gereja Kristen Sumba, en met andere organisaties die zich met Sumba bezig houden.
Visie
Omdat de kennis over deze periode en allerlei documenten en voorwerpen verloren dreigen te raken, wil deze werkgroep allereerst de aandacht vestigen op dit erfgoed. Niet alleen uit belangstelling voor de ervaringen uit het verleden, maar ook om ervan te leren met het oog op toekomst.
De Werkgroep streeft ernaar:
- Het rijke erfgoed van de Sumba-zending te behouden en onder de aandacht te brengen middels archivering, publiciteit en onderzoek.
- Een bijdrage te leveren aan vragen rondom ontwikkelingssamenwerking, kerk en zending – in verbinding met partners en kerken, op Sumba en in Nederland
De leden van de werkgroep Sumba Toen en Nu :
SECRETARIS
Magda Smilde te Zaandam, auteur van de boeken ‘Adieu’, werkt aan promotiestudie, kleindochter van ds Piet Lambooy
VOORZITTER
Vacant; interim Jan Evers te Opperdoes, oud-technicus te Sumba.
ERFGOED SUMBA
Jan Evers,
Reinco Abels te Kortenhoef, opgegroeid op Sumba, zoon van voormalig landbouwkundige Berend Abels
LID en NOTULIST Janine Kooij, opgegroeid op Soemba, dochter van voormalig landbouw-voorlichter Krijn Kooij
LID
Henk Olde te Zwolle, voormalig zendingspredikant te Sumba
LID en WEB-REDACTEUR
Burret Olde te Hoorn, jeugd op Sumba, gemeenteadviseur Protestantse Kerk en deels Kerk in Actie